Ongedierteweb.nl

Logo ongedierteweb

Wespen

Wespen, behorend tot de familie Vespidae, zijn opvallende sociale insecten met een gele-zwarte kleur. Terwijl ze een belangrijke rol spelen in de ecologie door bestuiving en het controleren van insectenpopulaties, zijn ze berucht om hun steken. Vooral in de zomer zijn wespen vaak rond menselijke bewoning te vinden en kunnen ze hinderlijk zijn bij buitenactiviteiten.

Wat is het nut van een wesp?

Wespen spelen een cruciale rol in de natuur. Er zijn 2 belangrijke redenen van het nut van wespen: 

  • Als bestuivers helpen ze bij het overbrengen van stuifmeel van bloem tot bloem, wat essentieel is voor de voortplanting van verschillende plantensoorten.
  • Wespen zijn roofdieren die zich voeden met een verscheidenheid aan insecten, waaronder vliegen, muggen, rupsen en zelfs andere plaaginsecten. Door het controleren van deze populaties helpen wespen bij het handhaven van het ecologische evenwicht en het verminderen van plagen in landbouwgebieden.

Wat gebeurt er als je een wesp dood?

Wanneer een wesp wordt gedood, kan het vrijkomen van feromonen andere wespen aantrekken. Deze feromonen, die vrijkomen uit de angel van de wesp, kunnen dienen als een signaal voor andere wespen om zich te verzamelen en de bron van de dreiging aan te vallen. Dit kan leiden tot agressief gedrag van andere wespen in de buurt, waardoor de kans op steken toeneemt. Bovendien kunnen verontruste wespen in de buurt ook mensen aanvallen uit zelfverdediging, wat kan resulteren in ongewenste confrontaties.

Hoe komen wespen in huis?

De hinder van wespen begint met de koningin van de kolonie. In het voorjaar begint zij haar zoektocht naar een geschikte locatie om haar wespennest te vestigen. Als ze uw huis selecteert, dringt ze binnen via zelfs de kleinste opening. Zo kan ze bijvoorbeeld in de spouwmuur belanden, waar het warm en droog is en waar ze ongestoord kan bouwen aan haar nest en eitjes kan leggen. Na verloop van tijd komen de eitjes uit en worden de eerste larven geboren. Wanneer deze larven volgroeien en zich verpoppen, verlaten gloednieuwe wespen het nest, wat betekent dat u officieel last heeft van wespen in huis

Wespen-ongedierte
  1. Houd voedsel afgedekt. Wespen worden aangetrokken door voedselresten en zoetigheden. Houd voedsel, drankjes en vuilnisbakken goed afgedekt, vooral als je buiten eet.
  2. Gebruik wespenvallen. Plaats wespenvallen rondom je huis of in de tuin. Vul ze met zoete vloeistoffen zoals limonade, bier of fruitsap om wespen aan te trekken. Zorg ervoor dat ze regelmatig worden geleegd en vervangen.
  3. Vermijd sterke geuren. Wespen worden aangetrokken door sterke geuren, zoals parfum, zeep en schoonmaakmiddelen. Gebruik daarom geurloze of milde schoonmaakmiddelen en vermijd sterke parfums als je buiten bent.
  4. Openingen dichten. Controleer je huis op openingen waar wespen kunnen binnendringen, zoals scheuren in muren, gaten rondom ramen en deuren, en ventilatieopeningen. Zorg ervoor dat deze openingen worden afgedicht om wespen buiten te houden.
  5. Planten tegen wespen. Planten zoals munt, basilicum, lavendel en goudsbloemen kunnen wespen afweren vanwege hun geur. Plaats deze planten rondom je huis of in de tuin om wespen op afstand te houden.
  6. Vermijd felle kleuren. Wespen worden aangetrokken door felle kleuren, vooral geel en wit. Draag daarom kleding in neutrale kleuren als je buiten bent om wespenaanvallen te voorkomen.