Ongedierteweb.nl

Logo ongedierteweb

Slakken

Slakken zijn veelvoorkomende tuin-ongedierten die zowel in huis als in de tuin voor overlast kunnen zorgen. Deze weekdieren, die zonder een huisje naaktslakken worden genoemd, zijn bekend om hun trage bewegingen en slijmerige sporen. Slakken kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan planten, bloemen en gewassen door zich tegoed te doen aan bladeren en stengels. In dit artikel bespreken we de kenmerken, leefgewoonten, de natuurlijke vijand en bestrijdingsmethoden van slakken.

De kenmerken

Slakken zijn herkenbaar aan hun zachte, langwerpige lichamen en voelsprieten, waarvan de bovenste twee meestal ogen bevatten en de onderste dienen als tastorganen. Ze hebben een gespierd voetgedeelte waarmee ze zich voortbewegen door middel van golvende spierbewegingen. De meeste slakken dragen een spiraalvormig huisje op hun rug, waarin ze zich kunnen terugtrekken voor bescherming. Naaktslakken missen dit huisje. Slakken hebben een rasptong, ook wel radula genoemd, die ze gebruiken om hun voedsel te schrapen en vermalen. Ze zijn overwegend nachtactief en geven de voorkeur aan vochtige omgevingen, omdat hun lichaam snel uitdroogt in droge omstandigheden.

Leefgewoonten

Slakken zijn voornamelijk nachtdieren en worden het meest actief tijdens de koele, vochtige uren van de nacht of na een regenbui. Overdag schuilen ze op donkere, vochtige plaatsen zoals onder stenen, bladeren, houtstapels, of in de schaduwrijke delen van tuinen om uitdroging te voorkomen. Slakken voeden zich met een breed scala aan plantenmateriaal, inclusief bladeren, bloemen, schors en rottend organisch materiaal. Ze gebruiken hun rasptong om voedsel te schrapen en te malen. Slakken zijn hermafrodiet, wat betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben, en kunnen dus na paring beide eieren leggen. Ze leggen hun eieren in vochtige grond of onder beschutting, waar de jonge slakken na enkele weken uitkomen en het volwassen dieet en gedrag overnemen.

Natuurlijke vijand

Slakken hebben verschillende natuurlijke vijanden die helpen hun populaties onder controle te houden. Deze vijanden variëren van kleine insecten tot grotere dieren. Kevers, zoals de loopkever, en hun larven zijn fervente slakkeneters. Ook vogels, zoals lijsters en eksters, zijn bekend om hun voorkeur voor slakken. Daarnaast vormen reptielen en amfibieën, zoals kikkers, padden en hagedissen, een bedreiging voor slakken. Zoogdieren zoals egels en sommige soorten knaagdieren eten ook regelmatig slakken. In aquatische omgevingen zijn vissen en bepaalde waterinsecten natuurlijke vijanden van waterslakken. Deze diverse groep predatoren speelt een cruciale rol in het ecologisch evenwicht, door het beheersen van de slakkenpopulaties in hun leefomgeving.

slak - ongedierte
 1. Vochtige omstandigheden. Slakken gedijen in vochtige omgevingen. Overmatige regenval, slechte drainage, of een tuin met veel schaduwrijke, vochtige plekken kan leiden tot een toename van de slakkenpopulatie.
 2. Veel beschutting. Slakken verstoppen zich graag onder stenen, houtstapels, bladeren en andere tuinresten. Een tuin met veel van deze schuilplaatsen biedt een ideale omgeving voor slakken om zich overdag te verbergen.
 3. Rijk voedselaanbod. Een tuin met veel jong, sappig groen en ontbindend organisch materiaal kan slakken aantrekken, omdat deze gemakkelijk voedselbronnen zijn.
 4. Gebrek aan natuurlijke vijanden. Als er weinig of geen natuurlijke vijanden zoals vogels, kevers, of egels in de buurt zijn, kan de slakkenpopulatie ongestoord groeien.
 5. Gebruik van compost. Hoewel compost goed is voor de tuin, kan het ook vocht vasthouden en schuilplaatsen bieden voor slakken, waardoor hun aantal toeneemt.
 6. Warme winters. Mildere winters kunnen ervoor zorgen dat meer slakken en hun eieren overleven, wat resulteert in een grotere populatie in de lente en zomer.
 1. Creëer barrières. Gebruik natuurlijke barrières zoals gebroken eierschalen, koffiedik, zand of koperstrippen rond plantenbedden. Slakken vermijden deze ruwe of prikkelende oppervlakken.
 2. Verwijder schuilplaatsen. Ruim bladeren, stenen, houtstapels en ander tuinafval op waar slakken zich overdag kunnen verbergen.
 3. Handmatig verwijderen. Ga ’s avonds of ’s ochtends vroeg de tuin in en verzamel slakken handmatig. Dit kan effectief zijn bij kleine plagen.
 4. Gebruik slakkenvallen. Plaats schaaltjes met bier of suikerwater in de grond. Slakken worden aangetrokken door de geur, vallen erin en verdrinken.
 5. Natuurlijke vijanden aanmoedigen. Zorg voor een omgeving die aantrekkelijk is voor natuurlijke vijanden van slakken, zoals vogels, egels, kikkers en loopkevers. Een vogelbad, heggen en schuilplaatsen kunnen helpen.
 6. Planten met sterke geuren. Plant kruiden zoals rozemarijn, lavendel, en tijm rond kwetsbare planten. Slakken worden vaak afgeschrikt door de sterke geuren van deze kruiden.
 7. Gebruik slakkenkorrels. Indien nodig kunnen slakkenkorrels met ijzerfosfaat gebruikt worden. Deze zijn minder schadelijk voor andere dieren en het milieu dan traditionele slakkenkorrels met metalen zoals methaldehyde. Volg altijd de instructies op de verpakking.
 8. Water in de ochtend. Door ’s morgens water te geven in plaats van ’s avonds blijft de tuin minder vochtig tijdens de nacht, waardoor de omgeving minder aantrekkelijk wordt voor slakken.