Ongedierteweb.nl

Logo ongedierteweb

Muggen

Muggen zijn kleine, vliegende insecten die wereldwijd voorkomen en bekend staan om hun vervelende beten. Deze insecten gedijen in warme, vochtige omgevingen en zijn vooral actief tijdens de zomermaanden. Muggenbeten kunnen jeuk en ongemak veroorzaken, en sommige soorten kunnen ziektes zoals malaria, dengue en het West-Nijlvirus overdragen. In dit artikel bespreken we de kenmerken, leefgewoonten, de smaak van muggen en bestrijdingsmethoden van muggen om hun overlast te verminderen en de gezondheidsrisico’s te beperken.

De kenmerken

Muggen hebben slanke, delicate lichamen met lange, dunne poten en een smalle vleugelspanwijdte. Hun kleuren variëren van grijs tot zwart, vaak met witte of zilveren markeringen. Het meest opvallende kenmerk van muggen is hun lange, scherpe proboscis, een buisvormig monddeel dat vrouwtjes gebruiken om bloed te zuigen. Muggen zijn relatief klein, meestal tussen de 3 en 6 millimeter, maar hun aanwezigheid is vaak goed merkbaar door hun karakteristieke hoge gezoem. Deze insecten ondergaan een complete metamorfose, bestaande uit vier stadia: ei, larve, pop en volwassen mug. Hun larven leven meestal in stilstaand water, waar ze zich ontwikkelen tot volwassen muggen.

Leefgewoonten

Muggen zijn vooral actief tijdens de schemering en nachtelijke uren, hoewel sommige soorten ook overdag actief kunnen zijn. Ze gedijen in warme, vochtige omgevingen en hebben een voorkeur voor stilstaand water, zoals plassen, vijvers, emmers en bloemenvazen, waar ze hun eieren leggen. Muggenlarven ontwikkelen zich in dit water en voeden zich met micro-organismen en organisch materiaal. Volwassen muggen voeden zich met nectar en plantensappen, maar vrouwtjes hebben bloedmaaltijden nodig om hun eieren te kunnen produceren. Dit bloed zuigen ze voornamelijk van mensen en andere dieren. Muggen gebruiken hun scherpe zintuigen, zoals het waarnemen van koolstofdioxide en lichaamswarmte, om hun gastheren te lokaliseren.

De smaak van muggen

Muggen hebben bepaalde voorkeuren als het gaat om hun bloedmaaltijden. Ze worden aangetrokken door koolstofdioxide, wat betekent dat mensen en dieren die meer uitademen, zoals zwangere vrouwen en mensen met een hogere lichaamstemperatuur, vaker gestoken worden. Ook spelen lichaamsgeuren en zweet een rol; bepaalde stoffen in zweet, zoals melkzuur, ammoniak en andere chemische verbindingen, kunnen muggen aantrekken. Mensen die recentelijk alcohol hebben gedronken of een hoge stofwisseling hebben, kunnen ook aantrekkelijker zijn voor muggen. Daarnaast kunnen genetische factoren invloed hebben op hoe aantrekkelijk iemand is voor muggen, aangezien sommige mensen bepaalde chemische stoffen op hun huid hebben die muggen meer aantrekken.

muggen - ongedierte
 1. Open ramen en deuren. Muggen kunnen gemakkelijk naar binnen komen als ramen en deuren openstaan, vooral als er geen horren zijn om ze buiten te houden.
 2. Stilstaand water. Stilstaand water in huis, zoals plassen water in de buurt van lekkende kranen, verstopte dakgoten, emmers, bloempotten of vazen, biedt ideale broedplaatsen voor muggenlarven.
 3. Planten en bloemen. Overmatige watergift van kamerplanten kan leiden tot stilstaand water in de schotels eronder, wat muggen aantrekt.
 4. Onopgemerkte lekken. Verborgen lekkages in huis, zoals onder de gootsteen of in de kelder, kunnen vochtige omgevingen creëren die muggen aantrekken.
 5. Klimaatcontrole. Muggen gedijen in warme, vochtige omgevingen, dus als de temperatuur en vochtigheidsniveaus in huis hoog zijn, kan dit muggen aantrekken en hun reproductie bevorderen.
 1. Gebruik horren. Installeer horren voor ramen en deuren om te voorkomen dat muggen naar binnen komen terwijl de ramen open zijn.
 2. Verwijder stilstaand water. Controleer regelmatig op en verwijder stilstaand water rondom het huis, zoals in bloempotten, emmers, dakgoten en vogelbadjes, omdat dit broedplaatsen zijn voor muggenlarven.
 3. Gebruik mugwerende middelen. Maak gebruik van insectenwerende middelen zoals muggensprays, -lotions en -kaarsen in huis om muggen op afstand te houden.
 4. Gebruik ventilatoren. Plaats ventilatoren in huis, vooral in slaapkamers, om de luchtstroom te verhogen, aangezien muggen niet goed vliegen in winderige omgevingen.
 5. Houd deuren gesloten. Houd deuren gesloten, vooral tijdens de schemering en ’s nachts, wanneer muggen het meest actief zijn.
 6. Vermijd vochtige omgevingen. Verminder vochtigheid in huis door gebruik te maken van luchtontvochtigers en ventilatie om vochtige omgevingen minder aantrekkelijk te maken voor muggen.
 7. Gebruik geurafschrikmiddelen. Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen zoals citroengras, lavendel, citroen eucalyptusolie of citronella-kaarsen om muggen op afstand te houden.