Ongedierteweb.nl

Logo ongedierteweb

Mollen

Mollen, de ondergrondse ingenieurs van de natuur, behoren tot de meest fascinerende en mysterieuze dieren die in tuinen en graslanden te vinden zijn. Met hun karakteristieke graafvaardigheden en uitgebreide gangenstelsels spelen ze een cruciale rol in het ecosysteem. Hoewel ze vaak bewonderd worden om hun vaardigheden, kunnen mollen ook overlast veroorzaken voor tuiniers en grondbezitters door het creëren van molshopen en het beschadigen van gazons en tuinbedden. In dit artikel zullen we de kenmerken, levensstijl en effectieve methoden om met mollen om te gaan verkennen.

De kenmerken

Mollen staan bekend om hun cilindrische lichaam, bedekt met fluweelachtige, donkere vacht die perfect is aangepast aan het leven onder de grond. Hun krachtige voorpoten zijn voorzien van scherpe klauwen, ideaal voor graven en tunnelgraven. De voorpoten van mollen zijn ontwikkeld voor het graven van complexe gangenstelsels onder de grond, terwijl hun achterpoten kleiner zijn en voornamelijk worden gebruikt om de gangen te duwen en te ondersteunen tijdens het graven. Mollen hebben ook opvallende zintuigen, waaronder goed ontwikkelde tastharen rond hun snuit, die hen helpen om zich ondergronds te oriënteren en voedsel te vinden.

De natuurlijke vijanden van de mol

Ondanks hun ondergrondse levensstijl hebben mollen verschillende natuurlijke vijanden die hen opsporen en bejagen. Roofvogels zoals uilen en haviken staan hoog in de lijst van natuurlijke vijanden van mollen. Deze vogels hebben uitstekende zicht- en gehoorvermogens, waardoor ze mollen kunnen opsporen vanuit de lucht en vervolgens met hun scherpe klauwen kunnen vangen. Ook marterachtigen, zoals de das en de bunzing, jagen soms op mollen, vooral wanneer ze hun gangenstelsels ontdekken. Daarnaast kunnen sommige grotere roofdieren, zoals vossen en wilde katten, ook mollen in hun dieet opnemen wanneer ze de kans krijgen. Hoewel mollen meester-gravers zijn, moeten ze voortdurend alert blijven voor deze roofdieren die hen actief bejagen.

Positieve effecten

Mollen, ondanks hun reputatie als veroorzakers van overlast, hebben ook enkele positieve effecten in de tuin. Een van de belangrijkste voordelen van mollen is dat ze de bodem beluchten en omwoelen terwijl ze hun gangen graven. Dit helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur en bevordert de waterdoorlatendheid, wat gunstig is voor plantengroei. Bovendien kunnen mollen ook bijdragen aan de bestrijding van schadelijke insecten door deze te eten, waardoor ze een natuurlijke vorm van ongediertebestrijding bieden. Hun graafactiviteiten kunnen ook de verspreiding van ziekteverwekkers verminderen door het vermengen van bodemlagen. Kortom, hoewel mollen soms als hinderlijk worden beschouwd, spelen ze eigenlijk een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezond bodemecosysteem in de tuin.

ongedierte - mollen

Bodemtype. Mollen geven de voorkeur aan losse, vochtige grondsoorten zoals klei, leem en zand, waardoor tuinen met dergelijke bodems aantrekkelijk zijn voor hen.

Voedselbronnen. Als de tuin veel regenwormen, larven en andere insecten bevat, kunnen mollen worden aangetrokken door de overvloed aan voedsel.

Beschutting. Dichte vegetatie, struiken en hoge grassen bieden mollen beschutting tegen roofdieren en zorgen ervoor dat ze zich veilig voelen om zich te nestelen.

Waterbronnen. Tuinen met waterbronnen zoals vijvers, beekjes of overloopgebieden kunnen mollen aantrekken vanwege de nabijheid van vochtige omgevingen.

Rustige omgeving. Mollen vermijden over het algemeen drukke gebieden. Een rustige tuin, ver weg van lawaai en verstoring, kan aantrekkelijk zijn voor mollen om zich te vestigen.

Ultrasoon apparaat. Installeer ultrasone apparaten die geluidsgolven produceren die mollen verjagen. Deze apparaten zenden geluiden uit die storend zijn voor mollen en hen kunnen dwingen om de tuin te verlaten.

Geurafschrikmiddelen. Gebruik geurafschrikmiddelen zoals knoflook, castorolie of bepaalde planten zoals doornappel en marigolds. Mollen hebben een gevoelig reukvermogen en kunnen deze geuren als onaangenaam ervaren, waardoor ze mogelijk wegblijven.

Molwerende netten. Plaats molwerende netten onder de grond voordat je nieuwe planten of gazons aanlegt. Deze netten voorkomen dat mollen de bodem binnendringen en hun gangenstelsels onder de wortels van planten creëren.

Fysieke barrières. Plaats fysieke barrières zoals metalen schermen of draadgaas rond gevoelige planten of tuinbedden om mollen te voorkomen dat ze daar graven.

Mol klemmen. Gebruik mol klemmen of vallen om mollen te vangen en te verwijderen. Plaats deze klemmen strategisch langs de hoofdgangen van de mol om effectief te zijn.

Regelmatig onderhoud. Houd de tuin goed onderhouden en verwijder regelmatig molshopen om te voorkomen dat mollen zich in de tuin vestigen.