Ongedierteweb.nl

Logo ongedierteweb

Europese hoornaar

De Europese hoornaar (Vespa crabro) is de grootste wespensoort die in Europa voorkomt. Met zijn opvallende roodbruine kleuren en indrukwekkende grootte kan hij tot 3,5 centimeter lang worden. Hoewel zijn grootte intimiderend kan zijn, staat de Europese hoornaar bekend om zijn relatief rustige en minder agressieve aard in vergelijking met andere wespensoorten. In dit artikel verkennen we de kenmerken, het gevaar voor mensen en de rol van de Europese hoornaar in het ecosysteem.

De kenmerken

De Europese hoornaar heeft een kenmerkende roodbruine kop en borstkas, met een geelzwarte gestreepte achterlijf. Hun vleugels zijn roodbruin en ze hebben opvallend grote, gebogen voelsprieten. Naast hun indrukwekkende formaat, zijn Europese hoornaars vaak te horen door het luid gebrom dat ze produceren tijdens het vliegen. Ze bouwen hun nesten meestal in holle bomen, schuren of zelfs in de grond, en hun nesten hebben een papierachtige structuur, gemaakt van gekauwd hout. Europese hoornaars zijn nuttig in het ecosysteem omdat ze schadelijke insecten zoals vliegen en rupsen jagen en opeten.

Gevaar voor mensen

De Europese hoornaar vormt over het algemeen geen groot gevaar voor mensen, tenzij hun nest wordt verstoord. Hoewel ze in staat zijn om pijnlijke steken toe te dienen, zijn ze over het algemeen minder agressief dan andere wespensoorten. Echter, als ze zich bedreigd voelen of als hun nest wordt aangevallen, kunnen ze verdedigend reageren en herhaaldelijk steken. Voor mensen met allergieën kunnen hoornaarsteken ernstige reacties veroorzaken. Daarom is voorzichtigheid geboden bij het benaderen van hoornaar nesten en het vermijden van onnodige confrontaties met deze insecten.

De rol in het ecosysteem

 

De Europese hoornaar speelt een belangrijke rol in het Nederlandse ecosysteem als een natuurlijke regulator van populaties van schadelijke insecten. Door actief op jacht te gaan naar vliegen, rupsen en andere kleine insecten, helpt de Europese hoornaar om het aantal schadelijke plagen onder controle te houden. Dit draagt bij aan het handhaven van een gezonde balans in de natuurlijke omgeving en ondersteunt de biodiversiteit. Hoewel ze af en toe als ongemak worden beschouwd vanwege hun aanwezigheid bij menselijke activiteiten, spelen Europese hoornaars een waardevolle rol in het ecosysteem van Nederland.

Ongedierte- Europese hoornaar

Voedselbronnen. Ze worden aangetrokken door voedsel, zoals zoete dranken, vruchten en vlees, die buiten worden achtergelaten tijdens picknicks, barbecues of buitenactiviteiten.

Nestgelegenheid. Europese hoornaars zoeken naar geschikte locaties om hun nesten te bouwen, en dit kan soms in of rondom huizen zijn, zoals in boomholtes, schuurtjes, zolders, en onder dakranden.

Waterbronnen. Net als andere insecten hebben hoornaars water nodig. Stilstaand water in plassen, vogelbaden, en lekkende kranen kan hen aantrekken.

Verlichting. ’s Nachts kunnen hoornaars worden aangetrokken door verlichting, zoals buitenlampen, die hun jachtgedrag kunnen stimuleren, vooral als er veel insecten rond de lampen zijn.

Warmte en beschutting. In koelere seizoenen zoeken hoornaars soms warmte en beschutting in huizen, bijvoorbeeld in spouwmuren, kruipruimtes, of zolders, waar ze zich kunnen nestelen en overwinteren.

Afdekken van voedsel. Houd voedselbronnen, zoals afvalbakken en voedselresten, goed afgesloten om hoornaars niet aan te trekken.

Reparatie van openingen. Dicht alle mogelijke openingen en scheuren in de buitenkant van het huis af om te voorkomen dat hoornaars naar binnen komen en zich nestelen.

Verwijderen van nesten. Als er een hoornaarnest wordt gevonden, schakel dan professionele ongediertebestrijding in om het veilig te verwijderen.

Geen stilstaand water. Zorg ervoor dat er geen stilstaand water is rondom het huis, zoals in plassen of stilstaande emmers, om hoornaars weg te houden.

Vermijden van fel licht ’s nachts. Probeer ’s nachts buitenverlichting te verminderen, aangezien hoornaars aangetrokken kunnen worden door fel licht en hierdoor actiever worden.

Gebruik van geuren. Sommige geuren, zoals pepermuntolie of kruidnagel, kunnen hoornaars afweren. Plaats bijvoorbeeld watjes gedrenkt in deze oliën op strategische plaatsen rondom het huis.

Veiligheid bij activiteiten. Wees voorzichtig bij het werken in de tuin, bij het opruimen van rommel en bij het betreden van schuren of andere donkere ruimtes waar hoornaars zich kunnen nestelen.