Ongedierteweb.nl

Logo ongedierteweb

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve wespensoort afkomstig uit Zuidoost-Azië. Deze hoornaar valt op door zijn zwartbruine lichaam en gele poten. Sinds de introductie in Europa vormt de Aziatische hoornaar een bedreiging voor inheemse bijenpopulaties, omdat hij actief bijenkorven aanvalt. Daarnaast kan zijn steek pijnlijk zijn voor mensen. In dit artikel verkennen we de kenmerken, gevaren en bestrijdingsmethoden van de Aziatische hoornaar.

De kenmerken

De Aziatische hoornaar, afkomstig uit Zuidoost-Azië, is berucht om zijn agressieve jacht op honingbijen. Hun bolvormige nesten, vaak hoog in bomen, kunnen honderden individuen herbergen. Ze zijn herkenbaar aan hun zwarte buik met gele ringen en felgele poten. Hoewel hun steken zelden gericht zijn op mensen, kunnen ze pijnlijk zijn en allergische reacties veroorzaken. De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar.

Invasie in Nederland

De groei van de Aziatische hoornaar in Nederland is alarmerend toegenomen. Oorspronkelijk geïdentificeerd in Zuid-Nederland, heeft deze invasieve soort zich recentelijk verspreid over het hele land. Ondanks inspanningen om hun verspreiding te beperken en hun populatie uit te roeien, zijn er nu zoveel Aziatische hoornaars dat volledige eliminatie niet langer haalbaar lijkt. Deze snelle verspreiding vormt een ernstige bedreiging voor de inheemse biodiversiteit en bijenpopulaties in Nederland.

Gevaarlijk voor mensen

De Aziatische hoornaar vormt een potentieel gevaar voor de mens vanwege zijn agressieve aard en pijnlijke steek. Hoewel ze over het algemeen mensen vermijden, kunnen ze agressief reageren als hun nest wordt verstoord. Hun steek kan ernstige pijn veroorzaken en bij sommige mensen allergische reacties uitlokken. Bovendien kunnen ze een bedreiging vormen voor mensen die buiten actief zijn, zoals wandelaars, tuiniers en imkers, omdat ze in de buurt van bijenkorven actief op zoek zijn naar prooi.

ongedierte- Aziatische hoornaar

Voedselbronnen. Aziatische hoornaars worden aangetrokken door voedsel, vooral zoetigheden en eiwitten. Buiten eten, vuilnisbakken zonder deksel en composthopen kunnen hoornaars aantrekken.

Bijenkorven. Deze hoornaars jagen actief op honingbijen en hun aanwezigheid kan hoornaars naar bijenkorven in je tuin lokken.

Nestgelegenheid. Aziatische hoornaars bouwen hun nesten in beschutte, rustige plekken zoals hoge bomen, schuren, zolders en zelfs in de grond of in struiken. Beschutte plekken rondom je huis kunnen aantrekkelijk zijn voor nestbouw.

Waterbronnen. Net als andere insecten hebben Aziatische hoornaars water nodig. Waterbronnen zoals vijvers, plassen, drinkbakken voor huisdieren en lekkende kranen kunnen hoornaars aantrekken.

Hoge temperatuur. Warme klimaten en beschutte plekken die warmte vasthouden, zoals zolders en schuren, bieden ideale omstandigheden voor Aziatische hoornaars om te nestelen en zich voort te planten.

Seizoensgebonden activiteit. Tijdens de late zomer en vroege herfst zijn Aziatische hoornaars actiever op zoek naar voedsel om hun kolonie te ondersteunen, wat hun aanwezigheid rondom je huis kan verklaren.

Blijf kalm. Vermijd plotselinge bewegingen en probeer rustig weg te lopen als je een Aziatische hoornaar ziet. Paniek kan de hoornaar agressief maken.

Identificeer het nest. Zoek naar het nest op veilige afstand. Aziatische hoornaars bouwen vaak grote, bolvormige nesten hoog in bomen, maar soms ook in gebouwen of struiken.

Schakel professionele hulp in. Neem contact op met een professionele ongediertebestrijder of de lokale autoriteiten. Probeer het nest niet zelf te verwijderen, aangezien dit gevaarlijk kan zijn.

Houd ramen en deuren gesloten. Zorg ervoor dat ramen en deuren goed gesloten zijn om te voorkomen dat hoornaars je huis binnendringen. Plaats horren voor ramen en deuren die vaak openstaan.

Vermijd voedselbronnen buiten. Bedek voedsel en zoete dranken tijdens buitenactiviteiten, aangezien deze hoornaars kunnen aantrekken. Houd vuilnisbakken goed afgesloten.

Plaats lokvallen. Overweeg om lokvallen voor hoornaars op te hangen op veilige afstand van je huis. Deze kunnen helpen om de populatie rond je huis te verminderen.

Bescherm bijenkorven. Als je bijenkorven hebt, gebruik beschermende netten of roosters om ze te beschermen tegen aanvallen van Aziatische hoornaars.